Képviselőből gyermeknevelő

Bölcsődei kerekasztal: olcsóbb otthon tartani az anyákat, mint munkát adni nekik?

Egy évvel ezelőtt három politikus a Poronty felhívására jelentkezve egy héten át dolgozott bölcsődei kisgyermeknevelőként. Már akkor is azt ígértük, egy évvel később visszatérünk a kérdésre, és elszámoltatjuk őket, mit tettek a bölcsődék érdekében.

Kerekasztal-beszélgetésünkön kiderült: nem hogy jobb, sokkal rosszabb lett a bölcsődék helyzete, mint egy éve volt.
Nehogy azt gondolja bárki is, hogy a bölcsődei dolgozók életkörülményei neki nem számítanak. Két bölcsődés korú gyereket nevelve egyértelműen látom a gyereken napi szinten, hogy milyen a gondozónők (újkeletű nevén a kisgyermeknevelőnél) aktuális stressz-szintje. Nem azért, mert nem igyekeznek és tesznek meg a gyerekekért minden tőlük telhetőt - de ha valaki napi szinten megélhetési gondokkal küzd, az egészen biztosan rányomja a bélyegét a munkavégzésére.

A bölcsődék ügye mindannyiuk ügye
Pedig a bölcsődék (jellemzően) gyermekeink első szocializációs közegét jelentik. Az első lépést a védett családi körből a Világba, az első alkalmat, amikor idegenre bízzuk, amikor csoportok alakulnak ki, barátságok szövődnek. Nagyon nem mindegy, ezeket az első alkalmakat ő stresszként vagy boldogan éli meg. Ezen helyzetekért pedig nem más felel, mint a bölcsődei kisgyermeknevelő.

Aki...
Aki ma nem keres többet, mint amennyi a szakmunkás bérminimum. Akár húsz év munkaviszony után is 70-78 ezer forint környékén keresnek ezek az elhivatott dolgozók (többnyire nők), akik amellett, hogy gyakran reggel 6 órára járnak, rossz anyagi helyzetben lévő munkahelyükre sokszor otthoni alapanyagokból készítik el az aznapra való sógyurmát, viszik a papírt, dolgoznak naponta 8-10 órában, pelenkáznak, orrot törölnek, etetnek, NEVELNEK, és ezért átlagosan 78 000 forintot kapnak kézbe havonta. Mire elég ez? Sokaknál gyógyszerre már nem. Nincs az a munkavállaló, aki ilyen feltételek mellett nem stresszelne.

Tetemre hívás
Tavaly márciusban, az egyhetes bölcsis reality után az akcióban részt vett három politikus (Bábi Gabriella a Fidesz, Ertsey Katalin az LMP országgyűlési képviselője, valamint Vörösmarty Attila kecskeméti Fideszes képviselő) egyaránt ígéretet tettek arra, hogy tenni fognak a bölcsődék helyzetének javítása érdekében. És bár mindhárman azóta is kapcsolatban vannak volt munkahelyeikkel (Gabi a gödi Szivárvány bölcsődével, Kata a józsefvárosi Egyesített bölcsődével, Attila pedig a kecskeméti városi bölcsődével), körkérdésünkből kiderült, Kata volt az, aki jogalkotóként a legtöbbet próbálta megtenni a jó ügy érdekében. Kerekasztal-beszélgetésünkön őt számoltatta be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) vezetője az elmúlt 12 hónapról.

\\\"Senki nem jár rosszabbul\\\"
A kormány elképzelései szerint az egykulcsos, családi adózással senki nem járhat rosszabbul – de Szűcs Viktória bevezetőjéből kiderült, a böcsődei dolgozókat (és, tegyük hozzá, sok más közalkalmazottat) igenis hátrányosan érintett az adózás megváltozása. \\\"Vannak olyan kétgyerekes családok, ahol miután az apa igénybe vette a családi adókedvezményt, a bölcsődében dolgozó anya fizetése havonta hét-tízezer forinttal lett kevesebb\\\" - említette Szűcs Viktória. Egy gyerekkel 2-4 ezer forinttal kevesebből lehet gazdálkodni, de még azok a bölcsődei dolgozók is 2-600 forinttal kevesebbet kapnak, ahol nincs, vagy már nagykorú a gyerek vagy egyedülálló a dolgozó.

\\\"Próbáltam én tavaly beosztani azt a kb. 17 000 forintot, amelyből egy héten át élnem kellett volna a Poronty akciója szerint, de nem ment\\\" - kezdte Ertsey Katalin. \\\"A bölcsődei dolgozók bére továbbra is megalázóan alacsony, és azok, akik ezt a kőkemény munkát végzik, kénytelenek filléres gondokkal küzdeni. Így becsüljük meg azokat, akik a gyermekeinkre vigyáznak...\\\" Kérdésre válaszolva Kata hozzátette: \\\"az elmúlt egy évben számtalanszor próbáltam érvényesíteni ezeket a gondolatokat a Parlamentben. Módosítókon, interpellációkon, kérdéseken keresztül próbáltam elérni, hogy a kormány érdemben foglalkozzon a bölcsődei normatívával, a családi napközikkel és a bölcsődei dolgozók bérével. Minden egyes alkalommal falakba ütköztem.\\\"

Az ország nem működhet így tovább
A béreken kívül a másik nagy kérdéskör a bölcsődei normatívák helyzete, az ugyanis jelenleg az óvodaitól eltérően sokkal szigorúbb megítélés alá esik - sőt, ahhoz képest egyenesen diszkriminatív. \\\"Az óvodákkal ellentétben a bölcsődei normatívát továbbra is csak az aznap megjelent kisgyermek után lehet lehívni, holott az épületet ugyanúgy kell fűteni, világítani, akkor is, ha a fél csoport nincs benn betegség miatt! Ezen kívül azokra a napokra, amikor ki lehet adni a nyári szabadságokat és el lehet végezni a tisztasági festést, nagytakarítást, szintén nem jár normatíva: a bölcsik csupán az év 251 napjára kapnak csak pénzt, vagyis komoly összegeket buknak minden egyes napon, amikor nincs bent minden gyerek!\\\" Átlagokkal számolva, egy 120 fős bölcsiben kb. 92 gyerek után lehet lehívni a normatívát, ami a szakértők szerint is abszurdum.

Extra költségek a szülőknek is
A beszélgetésen szó esett az április 1-től bevezethető bölcsődei gondozási díjról is. Ennek bevezetését a BDDSZ és az LMP képviselője egyaránt felesleges tehertételnek vélik, ráadásul a bölcsődék súlyos finanszírozási problémáit a szülőkre rótt tehertétel egyáltalán nem oldja meg.

Bölcsődei díjak áprilistól: a decemberben elfogadott törvény értelmében ugyanis a bölcsődékben április elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó az ellátáshoz biztosít, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak.

Tavaly márciusban úgy futottunk neki, hogy ha azonnal nem is lehet változást elérni, a helyzet azért valamikor javulni fog. Úgy tűnik, ez egyelőre nem sikerült. De még reménykedünk.

Poronty.hu


Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Politikuselszámoltatás a bölcsődében

Mi történt egy év alatt?

Több mint egy éve ért véget a BDDSZ és a Poronty portál egyhetes „csereakciója”. Egy teljes héten keresztül dolgozott három vállalkozó kedvű politikus bölcsődei kisgyermeknevelőként.

Előzmények: 2011. február 21-25. között három képviselő (Ertsey Katalin, LMP, Vörösmarty Attila, Fidesz, Bábi Gabriella, Fidesz) próbálta ki magát egy-egy helyi bölcsődében kisgyermeknevelőként. A kísérlet célja, válaszolni a BDDSZ felhívására, hogy vajon meg lehet-e élni egy bölcsődei dolgozó fizetéséből.

Ertsey Katalin napirend előtti felszólalásában újra felveti a bölcsődei problémákat, majd visszalátogat egy év után a bölcsődébe megkérdezni a „volt kollégáit”, mi történt velük az eltelt egy év alatt?
ld. a linket:

Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Képviselőből bölcsődei kisgyermeknevelő - hogyan látják \"házon kívül\" (RTL KLUB 2011.03.10.)

Bölcsődei gondozónak állt egy hétre három képviselő.
Az egyetlen \"bevállalós\" férfi, a kecskeméti fideszes frakcióvezető napi munkáját a Házon Kívül stábja is végigkísérte, hogy megmutassák Vörösmarty Attila, hogyan etet, pelenkáz, játszik és nevel.....


Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Kalandok a Házban – Bölcsi reality csere

Reggel Ertsey Katalin, Bábi Gabriella és Vörösmarty Attila a Parlamentben együtt várakoztak a koronánál, aztán egy röpke megbeszélés után elkezdődött a sajtótájékoztató, melyen három önkéntes a sajtó többi képviselőjének is beszámolt a heti megpróbáltatásokról. Átadták a Poronty Hőse díjat.

Ezúttal nem a bölcsibe kísértük a képviselőket, hanem oda, ahol már nem csak tapasztalatokat gyűjthetnek, de tehetnek is azokért, akikkel az elmúlt hetet együtt töltötték. Hétfőn kaptunk az alkalmon, és a bölcsi reality-t lezáró sajtótájékoztatót követően rátapadtunk a politikusokra. Velünk tartott a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke és a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője is.

Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Miért másztam négykézláb egy hétig egy 8. kerületi bölcsődében, avagy mikor szűnik meg a bölcsődék diszriminatív finanszírozása?

Parlament 2011.02.28.

Ertsey Katalin azonnali kérdése:
\"Azonnali kérdésem Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez (helyettesíti Halász János):

Tisztelt Államtitkár úr, gyorsan megnyugtatom Önt, hogy az első kérdésre én fogok válaszolni, Önnek csak a másodikra kell. Azért dolgoztam egy héten át gondozónőként bölcsődében, és töröltem orrot, pelenkáztam, játszottam és etettem napi 8-10 órában 18 gyereket, hogy felhívjam a figyelmet a tarthatatlan állapotokra, amelyek a finanszírozás és a bérezés körül kialakultak.

Nem tudok minden anomáliát felsorolni, erről egy teljesebb anyagot fogunk átnyújtani Önnek – de egyet kiemelnék: azt, hogy az egy főre jutó bölcsődei normatíva mindössze 32%-át fedezi a költségeknek! Hogyan lehetséges ez? Az óvodákkal ellentétben a bölcsődei normatívát nem a felvett, hanem az aznap megjelent kisgyermek után lehet lehívni. Pedig az épületet ugyanúgy kell fűteni, világítani, ha a fél csoport nincs benn betegség miatt! Ezen kívül azokra a napokra, amikor ki lehet adni a nyári szabadságokat és el lehet végezni a tisztasági festést, nagytakarítást, szintén nem jár normatíva: a bölcsi csupán az év 251 napjára kapnak csak pénzt, vagyis komoly összegeket buknak minden egyes napon, amikor nincs bent minden gyerek! Átlagokkal számolva, egy 120 fős bölcsiben kb. 92 gyerek után lehet lehívni a normatívát. Ez teljes abszurdum.

Az elmúlt héten nem csak velük együtt dolgoztunk, de megpróbáltuk beosztani egy heti bérüket, ami 19 ezer forint. Elárulhatom: komoly spórolással sem sikerült. A dolgozók bére ugyanis olyan megalázóan alacsony - átlag 78 ezer forint (!)- hogy azok, akik ezt a kőkemény munkát végzik, kénytelenek filléres gondokkal küzdeni, rakosgatni a számlákat és – higgye el, szívszorító volt közelről látni - hihetetlen tempóban csúsznak le. Január 1-től pedig még jobban elkeseredettek, mert még a gyerekes kedvezményt sem tudják kihasználni, olyan keveset keresnek, az adócsökkentés nem nekik, hanem a jómódúaknak jelent emelést. Kérdésem tehát: mikor tervezik megváltoztatni a normatívaszámítás diszkriminatív módját és az óvodai kalkulációhoz közelíteni? És mikor látják be, hogy egy igazságtalan adórendszerrel tovább lökik a lejtőn az állami szolgáltatásokat a hátán cipelő alsó középosztályt a teljesen elszegényedés felé?

Halász János válaszában eredménynek nevezi, hogy ők nem csökkentették a normatívát, megígéri, hogy a számítást átgondolják, majd kicsit halkabban hozzáteszi, hogy szerinte igazságos az adórendszer...\"


Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Bölcsi reality finis – A hét, ahogy mi láttuk

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy elfáradtam. De megérte. Mindenkinek új volt az elmúlt hét. A gondozónőknek a reflektorfény miatt, a politikusok belekóstolhattak, milyen a segítő szféra legalján lenni, a gyereknek pedig a felfordulás miatt, bár ezt is akár mindenkire érthetem.


politikus is ember

Ez a hét talán közelebb hozta az embereket egymáshoz. Nyomon követtük, hogyan alakult ki jó viszony a gondozónők és a képviselők között. Mindhárom helyen jól kijöttek egymással, zökkenőmentes volt az együtt töltött idő. A gondozónők többször is mondták, hogy pozitívan csalódtak bennük. Katalin például mesélt a teendőiről a kollegáinak, akik megdöbbentek azon, hogy milyen sok van.Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Péntek - Ertsey Katalin nem csak kifáradt

Péntek - Ertsey Katalin nem csak kifáradt
| 2011.02.27. 20:18 - Ertsey Katalin
A hét végére képviselőink nem csak kifáradtak, de új ötletekkel felvértezve fel is tüzelték magukat a munkájukba való visszatéréshez. Ertsey Katalin utolsó posztja sem annyira aznapi beszámoló, mint inkább elmélkedés arról: mit, hogyan tovább.Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Vörösmarty Attila búcsúja a bölcsitől

„Leterítették az Oscar vörös szőnyegét . Akár még havazhat is, ezért fóliával próbálják melegen tartani a bejárat előtti részt.

Péntek délután fáradtan leroskadva az ágyamra, Álmossal az ölemben, képzeletben kiosztottam a magam díjait.
A „legjobb berendező” Irénke, aki fáradhatatlanul dolgozik a nevelők keze alá, és alváshoz precízen teszi helyére az apró ágyakat.
A „legjobb epizodista” természetesen Bálint, a „kicsit buta vagy, de azért szeretlek” mondatáért....\"Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Képviselők a bölcsődében

Ahogy ők látják a mi munkánkat...

\\\\\\\"Reggeltől 13.00-ig a szokásos: lehajolsz, leguggolsz, felállsz , leülsz, felállsz, lehajolsz, lehúzod, felhúzod, lehajolsz, felállsz, felhúzod, lehúzod, bekötöd, lehajolsz, lehajolsz, leülsz, felállsz, leguggolsz, leülsz, lehajolsz, lehúzod, felhúzod, lehajolsz, felállsz, felhúzod, lehúzod, bekötöd.

Udvar: lehajolsz, megtörlöd, lehajolsz, leülsz, letérdelsz, lehajolsz, lehúzod, felhúzod, lehajolsz, felállsz, felhúzod, lehúzod, bekötöd, lehajolsz, lehajolsz, leülsz, leguggolsz, felállsz, leülsz, lehajolsz, lehúzod, felhúzod, lehajolsz, felállsz, felhúzod, lehúzod, bekötöd, lehajolsz\\\\\\\" - írja Vörösmarty Attila

és ami még a három bölcsiben történt... olvasson tovább itt:

http://divany.hu/poronty/2011/02/24/szerda_vorosmarty_attila/
http://divany.hu/poronty/2011/02/25/csutortok_-_babi_gabriella_gyerekek_turboban/

Tovább az eredeti bejegyzéshez…

És elkezdődött...

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott minden, amiről eddig beszéltünk. A három képviselő egész héten keresztül egy-egy bölcsődében dolgozik majd teljes munkaidőben, és mindemellett a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből lesznek kénytelenek vinni háztartásukat, fizetni rezsijüket, közlekedésüket, és bármely más felmerülő költségüket (nem fizet nekik senki; ők vállalták, hogy ennyiből gazdálkodnak majd).

A Porontyon vezetett naplójukból kiderül majd, hogyan birkóznak meg a feladatokkal, mit éreznek eközben, és ott követhetik majd nyomon háztartási naplójuk bejegyzéseit is.Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Képviselőből kisgyermeknevelő - 3 képviselő, 3 helyszín, egyformán alacsony fizetés...

Izgalmas hét áll előttünk: három politikus (két országgyűlési és egy önkormányzati képviselő, két nő, egy férfi, két különböző párt három különböző képviselője) egyetlen célért küzd: hogy minél jobban teljesítsen bölcsődei dolgozóként.

Mindhárom képviselő megkapta a hétre érvényes munkaszerződését és jelenléti ívét. Az első nap még mindhárom képviselő a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődében ismerkedik a szakma rejtelmeivel, de keddtől „saját” helyükön dolgoznak majd: Bábi Gabriella Gödön egy lakótelepi bölcsődében, Ertsey Katalin a 8. kerületben, míg Vörösmarty Attila Kecskemét városi bölcsődéjében.

További információk, képviselői portrék elérhetők a linken:

Tovább az eredeti bejegyzéshez…

Bölcsődei gondozónak áll a politikus

Vörösmarty Attila tanácsnokot jövő héten nem lehet megtalálni a kecskeméti városházi irodájában. A belváros önkormányzati képviselője ugyanis gondozónak áll a hunyadivárosi bölcsődében. Legalábbis egy hétre.- Írja a www.baon.hu

Vajon megél-e egy képviselő egy bölcsődei gyermekgondozó fizetéséből? Mit jelent fizikailag és mentálisan napi közel tíz órában guggolni, hajolgatni, kisgyerekeket kezelni? És képes-e erre egy politikus?

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és az internetes Poronty portál egyik olvasójuk hozzászólása alapján intézett felhívást a magyar politikusokhoz. A hozzászóló sérelmezte, hogy munkájukat nem övezi sem társadalmi, sem anyagi elismerés, pedig a gyerekekkel a nevelés szempontjából legmeghatározóbb korban foglalkoznak, nem is keveset. A bölcsődei gondozó felvetette: szerinte egy politikus egy hétig sem tudná átvenni a munkáját, és képtelen lenne megélni havi 78 ezer forintos fizetéséből. A portálnak megtetszett a felvetés, országos felhívást intéztek a politikusokhoz: jelentkezzenek, akik egy hétre széket és fizetést cserélnének egy bölcsődei gondozóval. Nem volt nagy a tülekedés. Az egész országból mindössze hárman jelentkeztek. Egy budapesti és egy gödi nő mellett csupán egyetlen férfi: a Fidesz kecskeméti elnöke, a belváros önkormányzati képviselője, Vörösmarty Attila. A tanácsnok elmondta: komolyan veszi vállalását.

– Hétfőn kora reggel már én fogadom a hunyadivárosi bölcsőde Napocska csoportjának tagjait, és délután én búcsúztatom őket. Ha kell, pelenkázok is. Ezen a héten négytagú családomat pedig egy gondozó fizetéséből tartom el, ami azt jelenti, hogy nem költhetek többet 19 ezer forintnál. Ez nyilván azt jelenti, hogy szórakozásra, kultúrára nem fog jutni, de olyan fáradtságra számítok, hogy talán nem is lesz majd erőm ilyesmire – sorolja a politikus. Kérdésünkre, hogy miért jelentkezett erre a felhívásra, elmondta: egy felnőtt gyermeke mellett két kicsi fia van, a kisebbik jövőre lesz bölcsődés, ezért van rálátása a témára. Tenni azonban – annak ellenére, hogy politikus –, úgy érzi, így tud a legtöbbet az ágazatért. – Ebből az akcióból én személyesen mindenképpen profitálok: olyan tapasztalatra tehetek így szert, amilyenre másképpen nem lenne esélyem. Fontosabb azonban ennél, hogy a bölcsődei ellátásra irányulhat a társadalom és a döntéshozók figyelme. Ha a társadalom elfogadná ennek a munkának a fontosságát, és meglátná nehézségeit, talán könnyebb lenne – a fizetésemelések érdekében – egy esetleges díjemelést véghezvinni. Vörösmarty Attila gondozói munkáját a baon.hu is végig fogja kísérni csakúgy, mint később a cserében részt vevő bölcsődei gondozó politikusként vállalt hetét is.

Tovább az eredeti bejegyzéshez…

78 ezer forint - miért ennyiért dolgoznak a bölcsődékben?

2011-ben a bölcsődei dolgozók több mint felének a jövedelme a minimálbér (78 ezer Ft) és a szakmunkás bérminimum (94 ezer Ft) szintjén lesz, a 20-25 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozók illetményének országos átlaga nettó 79 000 forint.

Tényleg ennyiből kell megélnie annak, akinek a munkáján részben az múlik, gyermekeink hogyan is élik első éveiket?

Felhívást intéztünk a politikusok felé: cseréljünk egy rövid időre!

Szervezetünk tagjai a múlt év végén felajánlottak egy cserét, az állást halmozó nagykeresetű döntéshozóknak, hogy megtapasztalhassák, hogyan lehet a túlzsúfolt intézményekben, naponta több mint 400 kg-ot emelve, hajolva, guggolva, fél életet a szőnyegen töltve, jókedvűen, odaadóan, felelősségteljesen kisgyermekeket nevelni. Mindezért cserébe pofátlanul alacsony bérezésben részesülni; ebből számlákat fizetni, megélni; fiatalként az életben „elindulni”, gyermeket vállalni, vagy idősebbként támogatni a már kirepült, de életet kezdeni egyedül nem tudó gyermekeket.

A kezdeményezésünket az Index/Dívány/Poronty oldal \"felkarolta\", és szinte rögtön részesévé vált a szervezőmunkáknak is.

A http://divany.hu/poronty blogos bejegyzések közé érkezett jópár hozzászólás, de ami a fontosabb, jelentkezett belevaló politikus is: konkrétan három.

Túl vagyunk a főbb szervező-munkálatokon. A tervek, és a politikusokkal történt személyes egyeztetés szerint a három politikus egy héten keresztül egy-egy bölcsődében fog teljes munkaidőben tevékenykedni és mindemellett a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből lesznek kénytelenek vinni háztartásukat, fizetni egyheti rezsijüket, az utazást és bármi felmerülő költséget. (Természetesen, sem a Poronty, sem a BDDSZ nem fizet nekik, hanem a saját fizetésük ekkora részét fordíthatják majd a fenti dolgokra azon a héten.) A képviselők élménybeszámolót készítenek napi rendszerességgel, melyet a Porontyon és honlapunkon is követhetik majd le, az érdeklődők.

A témában további részleteket később közlünk…

Hírek

Kerekasztal-beszélgetésünkön kiderült: n...

2012-3-29
Mi történt egy év alatt? Politikuselszám...

2012-3-26
Családháló díj - Pályázati lehetőség az ...

2013-2-8
Közalkalmazotti bértábla illetményei 201...

2013-1-18

Tevékenységünk

Munka- és balesetvédelem a bölcsődei dol

2012-11-15 10:00
Tisztségviselői fórum

2012-10-26 10:30
Országos felmérés a bölcsődei dolgozók h

2012-09-30 01:00
© 2009-2011 Minden jog fenntartva
Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete